Развлечения

Град Банско е разположен в подножието на Пирин планина и представлява идеален изходен пункт за дълги и кратки маршрути в Националния парк. Той е също град-музей.Възрожденските къщи с дебели стени, тайни мазета и високи каменни огради са добре запазени и функционират като семейни хотели и традиционни механи. Къщите- музей и паметниците разказват историята на Паисий Хилендарски- авторът на "История Славянобългарска", на Неофит Рилски- основателят на българското светско образование; на Тома Вишанов- бащата на Банската иконописна школа и на Никола Вапцаров- известен български поет.Образци от банската иконопис могат да се видят в постоянната иконна изложба в двора на Метоха към Рилския манастир. Трикорабната църква "Света Троица"е символът на Банско през последните сто години. Интериорът на другата църква в града- "Успение Богородично" (втората половина на 18 век) показва изключителното майсторство на Банската резбарска школа. 
 

Маршрути започващи от град Банско:

- Банско- Бъндеришка хижа

- Бъндеришка хижа - м. Казаните - м. Премката

- Бъндеришка хижа - хижа "Вихрен"

- Хижа "Вихрен" - езеро "Окото" - Рибното езеро - Бъндеришкото езеро

- Хижа "Вихрен" - хижа "Синаница"

- Банско - хижа "Дамяница"

      

Мелник

Най-малкия град в България-Мелник-е разположен в южната част на Пирин.Сгушен сред изключителния природен феномен-Мелнишките пясъчни пирамиди,който са защитен природен обект.
Пясъчниците са най-добрата среда за произвеждане и отлежаване на световно известното Мелнишко червено вино.Те също са перфектен декор за измазаните в бяло,къщи-музеи,запазени от периода на Българското Възраждане(18-19век).
Рожен

Живописен път, лъкатушещ през пясъчните пирамиди,води до Роженския манастир.Той най-вероятно е бил построен през 10в. и няколкократно разрушаван и построяван отново.Сегашният му облик датира от 18в.
Манастирската църква „Рождество Богородично” е известна с великолепни олтар от дърворезба,прозорци с цветни стъкла от 17в. И чудотворната икона на Дева Мария.

  

Разлог - Между три планини
Град Мехомия (Разлог) е старо тракийско селище. По предание в далечно минало на това място тракийски пълководец е извоювал победа над противника си. В чест на тази победа, образуваното тук селище той нарекъл „Мое Мия”, което на тракийски език значело „моя победа”. Или от гръцки език „Махи Мия”, което значи същото – „моя победа”.
Град Разлог (до 1923г.-Мехомия), стопански културен и административен център на Разложка община, носи духа на българското Възраждане и култура. Посещението на града ще ви позволи да се запознаете със сгради от възрожденски архитектурен тип (разложко-чепинска къща), които притежават качествата на паметници на културата. Старите градски къщи (от 30-те год. на века) в центъра на града, зеленината на парковите площи, свежестта на изобилната вода и панорамните гледки към Пирин и Рила създават неповторимо усещане за туриста. Църквите ”Свето Благовещение” и “Свети Георги” , градският музей в Парапуновата къща, Кипре-максевата къща, Патоковата къща,валявицата на река Язо са част от множеството забележителности.Междинното разположение на град Разлог го превръща в изходна точка за туризъм в три планини – Рила, Пирин и Родопите. Топли минерални извори има в с. Баня, в м. “Катарино” в Разлог, в м. “Ръждавец” в с. Бачево. Минералната вода от извора в с. Елешница също е подходяща за балнеолечение и профилактика, плувни басейни.В местността „Предел” се провежда и един от най-големите събори на народното творчество в България – “Пирин пее”. Той се организира на всеки две години, през втората половина на месец август. Съборът е своеобразен апотеоз на богатството и разнообразието на народното творчество от Пиринския край – песни, танци, обичаи, обреди, носии и други.Разлог се гордее с впечатляващите кукерски празници – шествието на 1 януари всяка година е нещо, което не бива да се пропуска.Маршрути започващи от Град Разлог
- Банско- Бъндеришка хижа
- Разлог – Местността Бетоловото - Местност Варницата- Хижа Яворов
- Хижа Яворов- Хребет Кончето
- Местността Бетоловото – Местност Калята
- Разлог – Местността Катарино - Параклис Св. Екатерина
- Хижа Яворов – Извора на Бяла река

  

Маршрути започващи от Град Разлог и село Добърско
- Разлог - Добърско (с автобус) – Църквата Успение Богородично
- село Добърско - Хижа Добърско
- Хижа Добърско – Местност Джерманица
- Хижа Добърско – Местност Титевица
- Хижа Добърско – Хижа Македония

Маршрути започващи от Град Разлог и село Добърско
- село Добърско - Хижа Добърско
- Разлог - Бачево - Местността Перивол
- Бачево - Параклис Свети Георги
- Бачево - Местността Циганските колиби
Село Добърско
Село Добърско е сгушено в полите на Рила. Това е място с много легенди.Според една от тях ослепените войници на Цар Самуил се заселили тук след трагичната Беласишка битка през 1014 год.Тогава е основана и известната Дебърската печвеска школа, която е просъществувала до началото на 20 век.
Село Добърско е и като изходна точка в сърцето на Рила и двете църкви –„ Свети свети Теодор Тирон и Теодор Стратилат”е национален паметник на културата. Другата църква „Стретение господне” разкрива майсторството на зографите от Банската художествена школа.

  

Град Благоевград
Най-голямото предимство на Благоевград е комбинацията от традиционна и модерна архитектура.Старите къщи в квартал Вароша представят най-добрите традиции на периода на Българското Възраждане. Това е място за творци и хора на изкуството,тук децата могат да изучават модерно изкуство и традиционен фолклор.Църквата „Въведение Богородично” и Историческия музей също се намират във Вароша и разкриват историята,природата и фолклора на Пиринския край.Рилският манастир се намира само на 41км от града.Манастира разказва за драматичната история на областта,която е била духовен център във времената на подтисничество.Там са запазени и великолепни образци от българските художествени школи.

  

Белица

Белица е една от най-малките общини в югозападна България. Тя се намира сред три величествени планински вериги: Рила, Пирин и Родопите, които определят неговите уникална природа, фолклор и историята. Град Белица е административен център на общината, и е разположен в южното подножие на Рила. На територията на общината е реализиран един от най- атрактивните екологични проекти в България- природозащитен резерват на танцуващи мечки. Това е първият на Балканите и в Източна Европа център за реадаптация на танцуващи мечки, изграден на площ от около 120 дка, с финансовата помощ на Международната фондация за защита правата на животните “Четири лапи” със седалище. В момента той се обитава от 13 мечки, а скоро ще поеми всички танцуващи мечки в България.

  

Лещен и Ковачевица - Романтичната страна на историята

Западните Родопи, за разлика от останалите планини в Пиринския край, са били открай и все още са гъсто населени.Историята е смесила тук различни религии, традиции и модели на живот.Лещен и Ковачевица са селата, където можеш да усетиш най-добре магията на Родопите.Бели укрепени къщи с каменни основи и плочести покриви, тесни калдъръмени улички и дворове, надвиснали над пропасти- това е типичният изглед от двете села.